Blogul lui Oro

Acasă » Despre mine

Despre mine

129_catalin-oroviceanu-jpgNumele: Catalin Oroviceanu (din perspectiva asta, putea fi „Blogul lui Catalin Oroviceanu”, dar am ales „Oro” in locul numelui intreg, fiind apelativul principal folosit de prieteni si, totodata, mai scurt).

Am terminat Facultatea de Drept (Universitatea din Bucuresti) in 2001, iar din 2002 sunt avocat in Baroul Bucuresti. Mi-am inceput cariera la D&B David si Baias, am continuat apoi la Biris Goran si la Clifford Chance Badea, iar din 2014 am revenit la D&B David si Baias. Sunt specializat (si teoretic si practic) in drept societar si achizitii si fuziuni (Corporate/M&A).

Am fost si cadru didactic, intre 2002 si 2011, la aceeasi facultate, lucrand in principal pe Drept comercial (la anul 3) si Drept societar (la master), iar ocazional si pe Dreptul concurentei si Dreptul transporturilor. Am colaborat in principal cu domnul Sorin David si ocazional cu domnii Catalin Predoiu si Gheorghe Piperea.

Dupa licenta, am mai studiat cate ceva, mai precis am facut un curs postuniversitar in domeniul dreptului privat (in 2002, tot la Facultatea de Drept – Universitatea din Bucuresti), apoi un master cu specializarea Societati Comerciale si Piete de Capital  (in 2005-2006, la University College London). Din mai 2013 sunt doctor in drept (mi-am sustinut teza de doctorat la Universitatea Titu Maiorescu cu o tema legata de guvernanta corporativa).

Alte detalii mai gasiti si pe profilele de facebook si LinkedIn.


7 comentarii

 1. camelia spune:

  Referitor la aplicarea Legii 151/2014, va rog frumos sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:care este procedura de delistare a unei societati ale carei actiuni se tranzactioneaza pe piata valorilor mobiliare necotate? Conform art 5 din lege inteleg ca AGA nu poate hotari ca societatea sa faca demersurile de delistare si nici actionarii nu se pot retrage din societate. Sa inteleg ca legea obliga societatile necotate sa opteze pentru admiterea in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare?

  • Buna ziua
   Pentru buna regula, o sa va rog sa puneti acest comentariu sub articolul despre Rasdaq, unde este mult mai potrivit.
   Ce sa va raspund, decat ca este un mister total. Practic, singura obligatie pe care o aveti, ca societate tranzactionata pe piata necotatelor este sa tineti o AGA in care sa decideti daca mergeti pe piata reglementata sau pe sistem alternativ. Legea nu impune sa decideti asupra delistarii. Acum, daca nu se adopta nici o decizie in acest sens, nu veti avea drept de retragere al actionarilor. Iar, peste un an, societatea va fi pur si simplu delistata ca urmare a desfiintarii pietei necotatelor. Ramane sa va ganditi daca va convine acest aspect (si sa ramaneti societate inchisa, cu multi minoritari care nu s-au putut retrage). Pe de alta parte, daca nu se aproba trecerea pe piata reglementata/sistem alternativ si doriti totusi sa scapati de minoritari, puteti incerca fie delistare prin hotarare AGA, pe baza Dispunerii de Masuri a CNVM 8/2006, fie ca actionarul majoritar sa faca o procedura de squeeze-out, daca va permit conditiile.

 2. Claudiu Ferlai spune:

  Salut, am dat peste ceva ce cautam de mult si am gasit mai mult decat mura un gura despre asigurarea intretinerii copilului/copiilor in natura, art 530 NCC dupa divort, detaliat atat de corect de tine. Sunt aproape de a deveni un alt Drasius Kedys, de ce… poate discutam mai pe larg in privat pentru ca ti-as prezenta un pic situatia abuzatoare a institutiilor statului si a instantelor prin minunatele lor judecatoare femei. Daca ai curiozitatea de a descoperi ceva mai alambicat decat cea mai urata oricare norma de prostie si batjocura auzita poti sa imi raspunzi. Mulțumesc!

  • Salut. Ar fi cateva chestii de spus. In primul rand, imi pare rau ca ai asemenea experiente. In al doilea rand, le cunosc si eu, fie pe pielea mea, fie a altora. Am abandonat ideea de drept al familiei, etc, dupa ce am scris acel articol. Iar legat de judecatori: eu o spun de cate ori am ocazia – pericolul cel mare nu e Dragnea si incercarile lui de a modifica codul penal, ci toti acesti judecatori care nu stiu carte si dau decizii proaste. Pe Dragnea il vedem, mai poate fi oprit, din pacate oamenii astia nu se vad si fac rau nestingheriti. Discutam si in privat, dar trebuie sa acceptam ca vom face schimb de frustrari 🙂

   • Claudiu Ferlai spune:

    Multumesc de raspuns, deși nu fac politica, vad si eu fortat printre picaturi niste proteste ale acestor specimene si in subconstient creste un semn de întrebare daca nu cumva acesti „magistrati” au vreo teama vizazi de „libertatile” lor in a abuza si nicidecum de OUG-uri comandate…. Cu stima!

 3. Simion Teodor spune:

  Buna ziua Maestre. Sunt Simion Teodor, actionar fondator la un IFN, la care administratorii au dus o politica de dezamagire a celor 2000actionari, carora nu li s-au dat dividende cu anii,astfel ca nu mai vin la sedintele AGA. In aceasta conjuctura, administaratorii au cumparat actiuni sub pret de lla cei cu probl financiare si acum detin pachet majoritar si controleaza horararile AGA. Si-au pus salarii exorbitante,fara sa fi fost aprobate legal de AGA si alte abuzuri mari prin conflicte de interese, iar daca incercam criticarea suntem amenintati cu sanctiuni patrimoniale. Am apreciat pasajele dvs.referitoare aplicabilitatea art.Legii 24/2017, prezentate in Legea 31/1990 actualizata de dvs la 20.07.2020, dar C.A spune ca nu sunt aplicabile decat la ASF, nu si la IFN. Ce parere aveti? Multumesc.Stima.

  • Daca IFN-ul nu este o societate listata, ma tem ca cei din CA au dreptate. Legea 24/2017 se aplica numai la societatile listate. Pentru cele nelistate ramane doar Legea 31/1990.
   Din pacate, este un exemplu tipic de conduita a majoritarilor. Singura solutie aici este hartuirea lor, prin exercitarea la maxim a tuturor drepturilor de actionar (intrebari, cereri de convocare AGA, participare la AGA, actiuni in anulare AGA, etc), plangeri, etc, etc. Asta cu scopul ca majoritarul sa spuna „m-am saturat de omul asta, hai sa vedem cat vrea, sa-l cumparam si sa scapam de el”. E, cumva, strategia pe care fondul de investitii Broadhurst a avut-o in multe din societatile listate la care avea maxim 10% (in anii 2000, mai ales). Dar e o strategie care necesita implicare, timp si nervi pierduti, etc. Daca o faceti, as recomanda sa o faceti printr-un SRL (adica SRL-ul sa fie actionarul IFN care sa faca toate aceste actiuni) nu pe persoana fizica (mai precis, sa va transferati actiunile catre un asemenea SRL, care sa va apartina).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: